FAQ

Veel gestelde vragen

Kan ik digitaal toetsen afnemen?

Jazeker, zie de informatie over de Forma-module hier.

Wat gebeurt er met mijn data als ik stop?

We zouden het heel jammer vinden als jullie, om wat voor reden dan ook, besluiten om te stoppen met ToetsPers. Jullie zullen ongetwijfeld parels van opgaven hebben gemaakt en deze willen jullie in de toekomst graag nog gebruiken. Terecht! Wij zorgen voor een export.

In onze verwerkingsovereenkomst staat uitgebreid beschreven welke data we gebruiken en hoe we daar mee omgaan. In overleg zorgen we ervoor dat deze overeenkomt aansluit op de behoefte uit de organisatie.

Kan ik mijn eigen materiaal toevoegen?

Zeker! Heel eenvoudig zelfs. Voor een beeld kan je kijken naar de informatie in de Composa-module. Ook kunnen we voor de school een groot aantal toetsen importeren en bieden we een AI-import voor PDF toetsen aan, zie ook ToetsPers-AI.

Kan materiaal uit een ander toetssysteem worden overgezet?

Heb je opgaven ontwikkeld in een ander toetssysteem (bijv. Quayn)?
Wij helpen bij het overzetten van het materiaal zodat jij en je collega’s met hun eigen materiaal aan de slag kunnen.

Kan ToetsPers koppelen met een LVS?

Ja! Wij zijn deelnemer van Edu-V het initiatief om gegevensuitwisseling te standaardiseren. Op het moment kunnen wij automatisch cijfers uitwisselen met Magister. Per zomer 2025 komen hier klassen, leerlingen en medewerkers bij. SOM-today wilt in het schooljaar 25-26 ook live gaan met deze gegevensuitwisselingen. Tot die tijd moeten leerlingen nog met een eenmalige export ingeladen worden.

Moeten alle docenten ToetsPers gebruiken voor monitoring door de examencommissie?

Nee, zeker niet. Docenten kunnen hun toetsen ook in andere programma’s maken en deze eenvoudig uploaden in ToetsPers.

Voor de examensecretaris betekent dit een duidelijk overzicht: in plaats van mappen doorzoeken en Excelsheets handmatig bijwerken, staat alle informatie op één centrale plek. Zo is het mogelijk om in één oogopslag te zien wat er wanneer is opgeleverd en het proces efficiënt aansturen.

Ongeacht waar een toets is gemaakt, ontvangt de docent na de afname automatisch een mail met instructies voor het invoeren van de scores. Alle resultaten worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd in ToetsPers, waardoor de examencommissie direct inzicht heeft in de statistische gegevens.

Hoe zit het implementatieproces eruit?

De school levert de PTA’s aan, waarna de examensecretaris toegang krijgt tot een eigen omgeving waarin alle processen rondom de schoolexamens eenvoudig kunnen worden aangestuurd. Het systeem regelt alle communicatie en zorgt ervoor dat toetsen volledig en conform de PTA’s klaarstaan. 

Na de toetsweek ontvangen gebruikers een melding om de scores in te voeren. Vervolgens analyseert het systeem de resultaten en stelt deze overzichtelijk beschikbaar voor de examencommissie.

We begeleiden het proces actief met contactmomenten voor en na elke toetsweek. Vooraf overleggen we om alles in goede banen te leiden, achteraf analyseren we samen de resultaten om het systeem verder te optimaliseren.

Kunnen we eerst een pilot opzetten?

We weten uit ervaring dat docenten tijd nodig hebben om nieuwe software goed onder de knie te krijgen, zelfs als deze zeer gebruiksvriendelijk is.
We begrijpen dat je een platform het beste zelf kunt ervaren. Daarom maken we het je makkelijk: Log simpelweg in op onze website met je schoolaccount en je proeflicentie wordt direct geactiveerd.

Het beschikbare toetsmateriaal is wel beperkt en de AI-functionaliteiten zijn niet actief, maar het is wel voldoende om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden.

Wat doet ToetsPers voor privacy en informatieveiligheid?

ToetsPers beschikt voor het aanbieden van toetssoftware over een ISO27001 certificaat. Dit betekent dat wij een systeem hebben voor informatieveiligheid en maatregelen hebben getroffen om informatieveiligheidsrisico's af te dekken. Wij worden jaarlijks beoordeeld door een onafhankelijke partij.

Ook zijn we deelnemer van Edu-V en privacycovenant.

Lees hier meer.